Всеки един от нас отглежда или някога е отглеждал красиви растения. Харесват ни цветовете, аромата и усещането за уют. Когато става въпрос за отглеждане на растения си задаваме и въпроса в какво да ги посеем, за да може да растат здрави и в същото време съда, в който са да изглежда добре и да отива на интериора на помещението или градината ни. Основните съдове, които може да използвате са саксия и кашпа. В тази статия ще разгледаме по-детайлно как да отглеждаме растения в кашпа и как да сме сигурни, че растението ни се чувства добре в нея.

Каква е разликата между кашпа и саксия

Както саксията, така и кашпата имат едно и също предназначение, а имено в тях да отглеждаме любимите си растения. За разлика от саксията, кашпата няма дупки на дъното си. Дупките са важни за оттичането на вода и предотвратяване на гниенето на корените. За да сме сигурни, че всичко ще е наред с растенията е необходимо да се осигури ефективно дрениране на излишната вода. Също така може да използвате кашпата и като допълнителен съд, в който да поставите саксия с растение, в този случай не е необходима по-различна грижа за растението, кашпата се използва само с декоративна цел.

zasazhdane-na-tsvetya-v-kashpa_RotoBG

Какво е важно при отглеждането на растения в кашпа

При избора на кашпа е необходимо да спазим някои правила. Започваме с избора на размер на кашпата. Трябва да съобразим размера на съда с растението и кореновата му система, те трябва да имат достатъчно пространство, за да могат да се развиват пълноценно.

Важно е да направим дренаж на кашпата, чрез дренажен материал на дъното на кашпата под почвата. За повечето растения е достатъчно съотношението между 50% твърди частици, които играят ролята на дренаж, 15% въздух и 35% вода. Необходимо е да се постави достатъчно дренажен материал, за да може корените да се изолират от излишната вода.

zasazhdane-na-tsvetya-v-kashpa_Blog_RotoBG

Дренажен материал – керамзит

Има различни дренажни материали, като малки камъчета или чакъл, керамзит и други. Ще обърнем внимание на керамзита, защото той е един от най-разпрострените естествени материали за дренаж.

Керамзита представлява малки топчета или гранули, които се получават при изпичането на глина на висока температура с контролирано pH. Той не се разлага и не променя структурата си. Помага на растенията, като задържа вода в порите на гранулата и я отдава постепенно, аерира и изолира почвата. Свойството му да задържа топлина предпазва корените на растението от замръзване през зимния период. Може да се използва и за декорация на саксията, като се постави върху почвата, в основата на растението.

На дъното на кашпата се поставя слой от дренажния материал, върху него слой от подходящ субстрат за съответното растение. Различните растения се нуждаят от различен вид почва, но най-важното е тя да бъде лека, въздушна и пропусклива. След като поставим растението в почвата остава само да го полеем добре с вода и да намерим най-подходящото място за него.

Може да решим и да пробием кашпата, в този случай няма нужда от дренаж и е подходящо за растения, които ще отглеждаме навън. Според това дали саксията е пластмасова или керамична съществуват различни методи за пробиване – с остър предмет (нож, ножица или отвертка), бургия и електрическа бормашина.

Независимо какъв вид съд изберем за засаждането на любимите ни растения е важно да знаем как най-правилно да се грижим за тях и от какво се нуждаят най-много. Важно е да изберем правилните почва, тор и място за да може да растат и да ни радват по-дълго.

Сайтът използва „бисквитки“ за да Ви предостави възможно най-доброто потребителско изживяване и бързо зареждане.